Articole

Aceste articole pot fi preluate gratuit, in orice forma de media, tiparita, on-line, e-mail etc, fara notificarea MyPoster, dar numai in integralitate, fara modificari sau scoatere din context.

Descarcati sigla MyPoster in format PDF.
screenshot

Decorati-va camera cu ajutorul posterelor!

Sunt ieftine, colorate si ne bucura de fiecare data cand ne cade privirea asupra lor. De ce sa nu ne decoram camera cu ele? Un poster bine ales poate deveni punctul central al oricarei incaperi , facand-o sa arate grozav. Fie poze din concediu, fie peisaje tropicale, fie ca sunt poze cu familia sau cu idolii vostri. Fie ca vreti sa oferiti un cadou cuiva drag.

Cateva sfaturi pentru alegerea posterului:

  • Tineti seama de stilul Dvs personal. Va plac tablourile inramate impecabil si aliniate la milimetru, sau preferati imagini lipite cu scoci, mai mult sau mai putin haotic?
  • Culorile. Cele saturate, ca fuchsia, verde-lamaie sau albastru electric sunt distractive si vor adauga picanterie camerei. Daca ati vopsit deja peretii in culori tari, incercati sa eliminati posterele pastel alfel, va rezulta o combinatie oribila.
  • Colectia de poze. Compuneti un Top-10 al imaginilor preferate si salvati o colectie de fisiere grafice. Astfel, veti avea alternative, in cazul in care, din motive tehnice, nu toate se preteaza pentru printare/lipire pe perete.
  • Productia propriu-zisa. Presupunand ca aveti deja in calculator imaginea dorita, mai ramane sa sa gasiti pe cineva care le tipareasca si sa le inrameze.
Aveti un perete urat sau cu tencuiala stricata? Comandati suficient de multe postere pentru a acoperi portiunile afectate.
E mai ieftin decat sa zugravesti!

O comanda de print si inramare va va pune in fata a doua intrebari de baza:

  • Format orizontal sau vertical? Traditional, un poster lat arata mai bine pe peretele de deasupra canapelei. Un dreptunghi orizontal va face intotdeauna ca peretele sa para mai mare. La polul opus, imaginati-va un print ingust plasat langa o fereastra. Un dreptunghi vertical determina fereastra sa para mai inalta.
  • Culoarea ramei si a passepartout-ului. Regula de baza este ca rama sa aiba aceeasi culoare cu cea dominanta din poster (culoarea care acopera cea mai mare suprafata). Efectul este cu atat mai puternic, daca exista un passepartout alb de 4-5 cm latime. Pe de alta parte, evitati o rama contrastanta, care va distrage atentia de la imagine.

Cand sa folositi o rama neagra: in geneneral, o rama sau un passepartout negru sunt percepute funerar. Cu toate acestea, daca in fotografie aveti un peisaj nocturn, sau scena este in majoritate intunecata (un rasarit, un apus), o rama neagra poate fi cea potrivita pentru a concentra privirea pe imagine, nu pe rama.

Incalcarea cu premeditare a celor doua reguli de mai sus poate duce la rezultate spectaculoase, daca stiti precis ce faceti. Atentie insa, deoarece puteti strica iremediabil aspectul final.

Pregatirea fisierelor

Principala problema tehnica pe care o veti intalni este legata de dimensiunea in pixeli a imaginii. Un jpg "luat de pe net" rar va fi bun de print.

DPI (rezolutia imaginii, adica dots per inch, sau ppi - pixels per inch) inseamna numarul de puncte grafice aflate pe un inch (2.54 cm) la dimensiunea printului fizic, 1:1.

Cel mai simplu este sa lucrati dupa formula:

dimensiunea_in_pixeli = dimensiunea_dorita_in_cm / 2.54 * 120

Formula determina corespondenta centimetri si pixeli, pentru o rezolutie de 120 dpi. De regula, rezolutia ideala este intre 120 si 300 dpi, dar 120 dpi este arhisuficient pentru un poster, chiar vazut de aproape. In practica, ies rezonabil si la rezolutii mult sub 120 dpi, mai ales daca imaginea este alb-negru, puteti merge, la limita, si la 90 dpi. In general, uitati de legenda celor 300 dpi "optimi". Inseamna cam 8500 de pixeli pentru latura de 70 cm, adica un aparat de multi megapixeli. 

Nu recomandam cresterea manuala a dimensiunii imaginii, sau "upsampling"-ul. Acest lucru va adauga artificial informatie sau pixeli, acolo unde acestia nu exista. Este o metoda care poate duce la degradarea serioasa a imaginii, in ciuda unei dimensiuni mari. Deci nu va rezulta informatie grafica suplimentara, ci doar un fisier foarte mare.

Am intalnit artisti ingrijorati de faptul ca daca nu trimit fisiere extrem de mari, imaginile nu vor fi clare. Rezolutia minima la care se poate printa un poster este 100 dpi - chiar examinat de aproape, printul arata foarte bine. Limita maxima in pixeli este de 10.000 x 10.000 de pixeli, arhisuficient chiar si pentru un poster de 1 x 1 m.

Tipuri de fisiere

Fisierele JPG au dimensiuni mai mici, din cauza algoritmului de compresie utilizat. JPG-ul este un format cu pierderi, deci calitatea imaginii se degradeaza la fiecare Open-Save. In timp, dupa cateva asemenea cicluri, fisierul va deveni inferior unei calitati de print.

Pe de alta parte, fisierele JPG sunt un compromis excelent intre dimensiunea fisierului si calitatea imaginii. Solutia optima este sa editati fisierele originale intr-un format fara pierderi (de ex. TIFF) , si sa trimiteti pentru print fisiere salvate JPG , cu compresie minima sau Quality 10.

Am intalnit clienti care refuzau sa trimita fisiere JPG. In schimb, trimiteau DVD-uri cu 1 singur fisier de 1.5 GB, pentru un print 70x100.
Nimic mai gresit.

Culorile, marea pacaleala

In primul rand: niciodata nu veti obtine pe hartie culorile de pe ecran. Insa ne putem apropia asimptotic de ce am dori sa obtinem. Asta, din cauza ca pe ecran culorile sunt afisate aditiv (la negrul absolut se aduna componentele r,g,b si se compun culorile pe care le vedem pe ecran), iar pe hartie generarea culorilor este subtractiva (avem deja albul, si din combinatia complementarelor c,m,y,k se obtin culorile finale). Numarul culorilor care se pot genera subtractiv este mult mai mic decat cele afisabile aditiv, se demonstreaza matematic faptul exista culori care nu se pot reproduce pe hartie.

Reglajul monitorului este o alta sursa majora de confuzie. Pe vremea cand nu existau monitoare high-end, cu emulare din hardware a profilelor de culoare, calibrarea era una simpla: se desena pe ecran un dreptunghi rosu (rgb: 100,0,0) si se punea alaturi o sticla de coca-cola. Pe urma, se reglau butoanele de brightness si contrast, pana cand incepeau sa semene cele 2 culori. In lipsa de altceva, merge si metoda asta.

Foarte important: intotdeauna setati monitorul in 6500K! Este setarea folosita de toate tipografiile si "creativii" dintr-o agentie. Este un numitor comun, acceptabil in lipsa altei conventii.

Cel mai sigur e sa lucrati fisierul CMYK si sa il salvati RGB. Cel mai restrictiv set de culori este cel din cmyk, deci mai prost decat il vedeti pe ecran in cmyk, nu are cum sa iasa pe hartie. Daca e prea complicat, puteti in Photoshop embeda profilul din meniul Edit -> Convert to profile. Folositi cu incredere sRGB sau AdobeRGB(1998). Folositi profilul identic cu cel de la Working Space ("Source Space" si "Destination Space" trebuie sa fie aceleasi).

www.MyPoster.ro

Unul din cele mai cunoscute servicii on-line romanesti pentru printare si inramare de postere si fotografii este www.MyPoster.ro . Aici puteti comanda postere cu imaginile proprii si aveti numeroase posibilitati de inramare, cu si fara passepartout, in functie de orice buget.

Rapid si ieftin. MyPoster ofera o solutie comoda, rapida si ieftina, pentru a va comanda posterele / fotografiile si ramele online, iar livrarea se face rapid si in bune conditii, direct la usa Dvs.

Optiuni multiple de inramare si combinare. Puteti opta ca posterul sa fie livrat fie ca atare, fie aplicat pe placa rigida de foam-board (un fel de placa de carton si burete ultra usor), fie inramat clasic, cu rama metalica. Pentru rame exista 14 culori din care puteti alege, dar impreuna cu cele 5 culori de passepartout si cu celelalte optiuni de finisaj, rezulta in final peste 1500 de combinatii posibile.

Cei mai sentimentali pot solicita aplicarea suportului special cu picior, care va permite sa plasati fotografia atat pe birou, cat si atarnata pe perete.

Expozitii foto. Nu au fost uitati nici utilizatorii pretentiosi, MyPoster oferind solutii profesionale pentru organizarea expozitiilor foto.

Fiecare lucrare este un unicat, in felul ei. Clientii nostri au investit emotii si sentimente in imaginile trimise catre MyPoster. Nu ne permitem sa tratam superficial vreo lucrare sau sa le tradam increderea.

Chiar in vreme de criza, oricine isi poate permite un poster. De exemplu, o fotografie A3 costa numai 7.80 lei, iar una A4, cu passepartout, rama metalica, sticla, suport de birou si agatatori, este 55 de lei. Nu exista rame pe stoc, toate sunt confectionate individual, in functie de specificul comenzilor. De asemenea, clientul este notificat automat privind etapele in care se afla comanda sa, de la plata online pana la livrarea prin curier rapid.

Aveti grija de printul Dvs.!

Manipulati printul ca pe un lucru fragil! Respectarea urmatoarelor reguli minime va permite sa va bucurati timp indelungat de imaginea Dvs.

Stergerea prafului de pe print este posibila numai folosind o laveta din bumbac, perfect uscata, fara scame. Nu folositi lavete prafuite, deoarece vor zgaria suprafata imprimata. Evitati contactul cu apa, chiar si accidental (stranut pe poster, palme ude etc). Pentru curatare nu se vor folosi sub nicio forma lavete ude sau detergenti, solventi, acizi sau orice alte lichide, deoarece pot distruge printul la primul contact. Atentie: printurile au la baza materiale celulozice, deci inflamabile. Evitati apropierea de sursele de foc.

Posterele caserare pe mousse-carton nu trebuie expuse sau depozitate in medii umede (bai, bucatarii), deoarece stratul de burete va absorbi umezeala din incapere. In scurt timp, placa se va curba vizibil.

Laminat sau nelaminat ?

Laminarea inseamna aplicarea unei folii de plastic transparent peste print. Folia poate fi mata sau lucioasa, si in general nu schimba aspectul vizual, este detectabila doar la pipait. Vorbim aici de laminarea la rece, unde folia adera cu ajutorul unui adeziv siliconic, invizibil.

Folia adera impecabil pe hartia foto lucioasa. Nu se recomanda laminarea printurilor pe hartie foto satin, mata sau heavy-coated, deoarece folia nu va adera perfect, din cauza structurii granulate a suprafetei hartiei. Deci, daca vreti un aspect mat, solutia optima este print pe hartie foto lucioasa si apoi laminare mata.

Pentru pretentiosi, e bine de stiut ca laminarea lucioasa va creste adancimea de negru si saturatia culorilor, iar folia mata ii da un aspect usor desaturat, iar negrul mai scade in intensitate cu 5-10%.

Rolul principal al laminarii este pentru protectie. Printul prin natura lui este un lucru fragil. O mana umeda sau un stranut pe poster il poate distruge iremediabil. Protectia prin laminare este solutia optima in asemenea situatii.

Montarea ramei:

Inaltimea potrivita este la nivelul ochilor. Montati-l prea sus, si va trebui sa va ridicati pe varfuri pentru a-l privi; montati-l prea jos, si va fi doar caraghios.

Atentie, copii: daca bateti cuie sau lipiti posterul cu scoci puteti lasa semne urate pe perete! Obtineti acordul parintilor inainte sa o faceti. Daca vreti sa va decorati camera, tineti cont de stilul vostru, dar daca inca locuiti cu parintii, va trebui sa tineti seama si de stilul lor.

Siguranta: o imagine inramata poate avea greutate mare si, in cazul in care cade, poate rani un copil (sau chiar un adult) sau distruge alte obiecte in cadere. Folositi diblurile adecvate pentru a atarna tabloul si asigurati-va ca pot sustine greutatea printului inramat. De asemenea, verificati daca diblul s-a fixat rigid in perete. Evitati montarea deasupra patului sau a locului de joaca al copiilor daca sar in pat sau lovesc accidental tabloul, il pot scoate din agatatoare si se pot rani la caderea acestuia.

Tips&Tricks

  • Daca vreti un print inramat cu passepartout, dar vi se pare prea scump, puteti opta pentru un print simplu, caserat pe mousse alb, si din grafica sa ii adaugati o bordura colorata de 2-6 cm, care sa simuleze un passepartout. Efectul poate fi imbunatatit daca adaugati un emboss printului, pentru imita si taierea la 45 de grade a passepartout-ului.
  • Daca aveti o fotografie low-key, cu mult negru, dupa print va avea un aspect extrem de lucios si reflectiv, aproape ca o oglinda, mai ales daca e printat pe hartie lucioasa. Pe langa asta, va fi si foarte sensibil la orice amprenta sau zgarietura. Daca nu va deranjeaza o deschidere la culoare cu 5-10%, ar fi bine sa il laminati mat.

 

Stadiul comenzii Dvs.:

OK

12 motive pentru a ne contacta:

¿Entiendes?


Toate preturile din site sunt exprimate in lei si contin TVA 19%. Preturile nu includ costurile de livrare, cu exceptia cazurilor mentionate explicit. Powered by Tremend
close Important: NOUL myposter va fi funcțional din aprilie 2021. Până atunci, vă rugăm trimiteți orice solicitare prin e-mail, la adresa office@myposter.ro. Vă mulțumim că ați rămas împreuna cu noi.